петак, 29. новембар 2013.

САКАМ


Едно ,,сакам,,

Скршено на пола

Лепено

Со некој слаб лепак

Пак скршено

И така многу пати

Кршено и лепено

Додека не се дознало

Дека ,,сакам,,

Самоодсебе се зацелува

Само

Кога

Тоа

Сака.

САКАМ

 

четвртак, 28. новембар 2013.

НА ВИДЕЛИНА


Со  стара канта од сирење

Со одсечен горен дел

И рачка од рѓпсан тел

Ја вадеше баба ми бавчата

Насадена со лути и благи пиперки

Розов патлиџан

Магдонос

Нане

Цвекиња

И сенешто

И јас таму

Научив да копам

И копам до ден денес

По себе си

Некогаш со денови

Ме нема во свеста

Од многу копање

Ми се заарнува во подсвеста

Па еве од таму

Го ископав и ова

Со бавчата на баба ми
 

среда, 27. новембар 2013.

КАКО ДА СЕ ИЗЛЕЧИШ ОД КОМПЛЕКСОТ НА ПОСЕБНОСТ


 
Земи празна чаша

И напиј се

Постви ја масата

И јади од празен прибор

Облечи си

Замислена облека

И оди во место

Како да одиш некаде

Седни на столче

Замислено стави го појасот

И летај со авион

Ти си никој

И ништо не правиш

Се што мислиш дека се случува

Е само твоја замисла

И тоа на сите им се случува

Ти не си ништо посебно

Само СИ
 
illustration:Daria Petrilli
 

уторак, 26. новембар 2013.

ТОПЛА

Зима
Зелка
Суви пиперки
Снег
Чад
Чај
Човек со шал
Шубара
Капут
Капки на прозорец
Трошки
Пиле
Топло околу срцето
Ќумбенце.
 
илустрација: Евгения Гапчинская

недеља, 24. новембар 2013.

ВЛЕЗИ ВНАТРЕ


Измилслен е сад
Во кој
Се матно
Станува јасно
Тој сад
Собира бескај
И сместен е
внатре во човекот.
 
 

photo: joe nigel coleman

четвртак, 21. новембар 2013.

НА ДНОТО ОД НЕБОТО

Дното е луксуз
кој треба да биде дофатен
макар
и со врвовите на прстите,
за да се оттурнеш
кога стремиш кон небото.
А кога стремиш
Секако си на дното.
А кога си на дното
секако ке бидеш искачен.
А кога си искачен
секако дека си бил на дното.
А кога си
Си,
Каде и да си.
 

 

среда, 20. новембар 2013.

ЗЕМЈАТА Е ТРКАЛЕЗНА




Го видов

Како оди лево,

Свртев десно.

Ќе се сретнеме

еднашзасекогаш
 

понедељак, 18. новембар 2013.

ВО ЕДЕН ЗДИВ


Вдиши...

Кога мислиш

Дека нешто се случува,

Ништо не се случува

И се што треба

Да се направи

Е ништо да не се прави

Издиши.....