субота, 26. октобар 2013.

ТЕ ИМА НАСЕКАДЕ

Тапета од сенки
на ѕидот
и твојата силуета
на минување
фатена во декорот
на оваа променлива слика
на попладневна радост и игра
со светлината.

субота, 12. октобар 2013.

МЕТАМОРФОЗАШто се случува
во овој наш универзум
додека јас се ослободувам
од грдиот плакар,
што прави некој шеик
со бел долг фустан
неколку жени во харемот
А што прави
една африканка
со метален гердан
кој и го издолжува вратот
А претседателот на некоја
светска сила
дали спие мирно
во своите шарени пижами
покрај сопругата
со ботокс во образите.
И што ќе правам јас
кога ќе ги фрлам
сите непотребности од мене?
ќе остане празен простор
желен
да го оформам
според себе си.

 


четвртак, 03. октобар 2013.

ОТИ СУМ ДЕТЕ


Ја играш играта
Без да те брка стравот
Оти никој нема да те игра
Ако навистински си играш....

....нема сеќавање,
детството
сеуште трае.....
Голем си оти си мал.
Кроиш мапи
Како да стигнеш
До врвот на
највисоката планина
за да го допреш небото.
Мижиш пред сонцето
За да ти ги скокотка
Очните капаци
И имаш смелост
Да се погледнете во очи
Со него
На заоѓање.
Упорно го носиш
Чорапот со дупче
За да го пуштиш
палецот
Да те ѕирка
Кога си сам...
Оти сум дете....ете.