среда, 25. септембар 2013.

МАГИЧНА


Врз посмртните останки
На сите мои генијални идеи
Фрлам пепел
И семе
За нови проблесоци
Кои ќе никнат врз гнилежот
Од тие кои пропаднаа
Како залог за плодна почва
И удвостручување на родот
на новите-идеи

И Би...светлина...

уторак, 03. септембар 2013.

ЧОВЕКОТ Е УНИВЕРЗУМ

(Man is a universe within himself
We are all made of stars)

Еден универзум
со сонце на челото
заљубен самиот во себе
блешти светлина
и обземен од таа радост
прска хармонии насекаде,
што ние ги гледаме како ѕвезди,
а тој ги гледа како луѓе
и ги вика ,,јас,,...
Еден универзум
самиот се огледува во себе си
секогаш одново
неповторливо
во мене во тебе во него.

                                                                                          Brendon Burton - We Are All Made of Stars


ВЕТЕР Е ДУШАТА МОЈА


Овој ветер кој дува
е душата моја
која патува
каде сака,
и ги меша лисјата
на аголот од мала уличка,
крај жолта куќа
со број 20,
како мислите
во главата....
А потоа се има ред..
Тие лисја стануваат гнилеж
и храна за земјата
и пак лисја,
а јас
ветер
кој дува лисја
на аголот од мала уличка,
крај жолта куќа со број 20...
до недоглед
дува
движи
ветер
до недоглед