недеља, 28. децембар 2014.

ЗДИВ НЕВИДЛИВ
Ми лекна малку.
Ко да родив.
Или ко шише вино кога ќе му ја извадат тапата
...не сум повеќе под притисок.
И ...
реката пак си тече во своето корито.
Промената си е промена,
никој не и се противставува,
дури и некои попатни слапови
не се знаци на застрашувачки отпор.
И отпорот стана природна сила
која само ја прави реката река
и течењето течење.
Чудесноста на преобразбата на перцепцијата,
промена на аголот на гледање и...
сликата е сосем некоја друга.
Погледни го светот од сите страни
ќе се видиш себе си целосно
без да замижуваш
на деловите од филмот кои некогаш те застрашувале
ти си едно големо се(што)
нешто
ништо
кое само е
без да се именува.
здив...невидлив

 

среда, 10. децембар 2014.

ПОПЛАВА


Еден ден и јас

Ќе се излеам како реката Брегалница

Од  дождовите

И ке го полавам светот

Со убавина

Ке го начекам

Неподготвен

Ке го изненадам

Од позади

Ќе му ги затворам очите

и ќе го чекам да ме погоди која сум

Ако не ме познае

 ќе го скокотнам и ке му дадам малку помош

Јас сум таа која се излеа и ќе те поплави

Ти не ќе можеш да се противиш на убавината

Застани не опирај се...

Готов си

Тука сум

Цел си мој

Те имам

Ме имаш

Едно сме свету мој убав...
Ќе му плиснам се в лице
и ке го избњам ко бебенце
а тој ќе плаче од радост
оти повторно роден и убав