среда, 28. мај 2014.

ЗДИВ

Кога дишам
со здивот
го проверувам пулосот
на сите органи кај што минува
и кај срцето посебно
приметувам
дали има рѓосано штрафче
и ако здивот мине без пречка
 оттаму
со брезина на самата себе
се шири светлина
преку кожата и целата ме обвиткува

illustration:"your soul is like a tree" by Christian Schloe

недеља, 25. мај 2014.

невидлива врвца

Од мојата прва љубов
немам ниту една
заедничка фотографија
освен болката.
Ние живееме
на различни страни
од сите светови
поврзани со невидливата врвца
на таа болка
која остана подголтната
или заробена
меѓу левата и десната
преткомора на срцето,
како пригушен глас на бебе
кое се обидува да се расплаче.
Се разделивме една вечер
без да си кажеме
,,те сакам,,
од страв дека нема
да добие ехо истото.

Тогаш,
наместо
да бидеме ослободени од страхувањата
потонавме во вечната провалија
на потрагата по љубовта.

четвртак, 22. мај 2014.

ИМА


Преку недостатокот

Ставам мост

До другиот брег на изобилството

Имањето е моја мета

Целам кон се кое го има

Има сонце

Има воздух

Има земја и етер,има

Има ветер

И јагоди и цреши има

И мириси на сите треви и цветови

Има има има

И во лето и во зима.

Радост

Оти има,има.

И на сон и на јаве има

Кај  што има да наима,

Кај што нема да има.
 
photo: the*Glint - new portfolio online http://www.thegli
 
 

понедељак, 05. мај 2014.

СРЦЕ


Не само да го покажуваш,

Треба да го имаш.

И не да те видат.

Туку да го имаш

За себе си.

Сам да си го видиш.

И само сам да си го знаеш

Да не го заборавиш.

И никому да не му го

Свртиш со  грб,

Ниту ставиш на нос.

Ниту подметнеш,

Ниту подредуваш,

Ниту надредуваш,

Споредуваш.

Само да го имаш,

Така,

Без причина и последица,

Без умисла,

Без заговор,

Без изговор.

Да го имаш.

Туку-така,

Туку-така.

Да сака.
 
illustration: Christian Schloe Digital Artwork